Bienve Moya

Guia de criatures quimèriques i altres fantasies

Sant Cristòfol a Olesa de Bonesvalls

cristofolDiu la tradició local, un tant irreverent, que sant Cristòfol era nascut a Begues, en mig del Garraf i que tenia per ofici el de recader, o sigui que es dedicava a portar encàrrecs entre Begues i altres punts del territori. Com tothom sap, Cristòfol era un gros gegant que la devoció popular ha fet protector de caminants i tots aquells qui es guanyen la vida amb el transport o viatjant. A Begues, el seu poble, diuen que hi coneixen una roca on el gegant, cansat d’anar a munt i avall, s’hi asseia i on avui encara s’hi pot contemplar l’empremta de les seves natges. Doncs diu aquesta mateixa tradició que Cristòfol, pel vell camí ral de Sant Boi a Vilafranca, que travessa tot el massís, sovint s’arribava fins Olesa de Bonesvalls a visitar santa Coloma, que allà hi tenia estada. Fins que un dia uns pietosos olesans van creure que allò no estava bé, que era una impertinència. Una d’aquelles nits, els més apassionats dels fidels van esperar que Cristòfol sortís de la seva visita i quan va ser fora, indignats, el van apedregar. Cristòfol va fugir com pogué, cap el coll d’Esteles, però atemorit per aquella inesperada i seca calamarsa va aturar-se al cap d’una valleta i decidí orinar cap el fons. Del seu vessament gegantí va néixer la riera de Riés, davant del formidable cabal de la qual, els perseguidors fugiren intimidats.

 

Anuncis

Single Post Navigation

One thought on “Sant Cristòfol a Olesa de Bonesvalls

  1. Genar Aymamí on said:

    Bona tarda,
    La llegenda “el llop blanc i el violinista” de la Llacuna que recull en el seu llibre “Llegendes del Penedès i les valls del Garraf. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.
    És una llegenda real o inventada, ja que estic ultimant un llibre sobre llegendes de l’Anoia i aquesta no la tinc prou clara.
    Moltes gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: