Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Les Toreretes

A mitjans dels anys quaranta, dues conegudes germanes sortien cada dia a tombar pel passeig, sempre a la una en punt, arreglades, amb roba Resultat d'imatges de pobresaextremada i maquillades a l’estil de les pel·lícules de Holliwood. Encara avui hi ha molta gent que recorda les inseparables Carmeta i Tuies, més conegudes com les toreretes, dos personatges d’escàndol per a la morigerada societat dels anys cinquanta. Tenien fama de boges, però a fe que tenien bones raons per estar-ne de boges. Les toreretes amagaven, des de la guerra. un esgarrifós drama, que no tothom coneixia. Els falangistes les havien terroritzat perquè els diguessin on s’amagaven dos dels germans.

Les dues noies havien nascut en una família treballadora de nou germans, tres ells militants i alts responsables de la CNT que s’havien fet notar i n’havien fet de tots colors. Quan la guerra va acabar-se, els facciosos van assassinar-ne un, el més gran, els altres dos aconseguiren de fugir. El malson per a les dues  germanes va començar quan els falangistes van tractar d’utilitzar la família per conèixer l’amagatall dels dos emboscats. A qualsevol hora de la nit, trucaven a la casa dels pares, on ja només hi vivien les dues germanes amb els vells, i sense encomanar-se a cap sant ni autoritat ho desbarataven tot, posant la casa potes enlaire amb l’excusa de buscar ves a saber què. A elles dues, que aleshores eren unes boniques noietes, més d’una vegada les havien tretes al carrer a mig vestir, per escarni públic, escridassant-les i insultant-les. Una nit se les van endur a la muntanya, i encara que no es pugui demostrar, hi ha gent que afirma que les van arribar a torturar i a violar-les i tot. Però per boca d’elles mai se n’ha sabut res.

Amb poc més de setze anys i sense haver-se ficat mai amb ningú (la mateixa edat no els ho hauria permès), la vida de les toreretes va convertir-se en un malson que va durar des de finals de la guerra, després de la liberación, fins a principis dels anys cinquanta. Ara, que ja són mortes, tothom compren que aquells maltractaments continuats van ser la causa de la bogeria de les noies, que va fer-se notar ben aviat., però que abans no havia estat així. Finalment la Guardia Cívil va atrapar els fugitius i van acabar-se el maltracte a les toreretes. De resultes de tot aquell atroç drama, la situació d’elles i dels dos vells, era de molta necessitat. Les germanes van haver de deixar la feina com a cosidores, ofici que havien exercit al costat de la mare, perquè els clients, per por de ser malvistos, no els hi duien roba per cosir; eren una “família anarquista”, desafecta al règim. Vivien en part gràcies a la bondat i caritat d’alguns veïns, que no les ajudaven de manera directa, perquè qui les coneixia sabien que mai no acceptarien caritat, els deixaven petites quantitats econòmiques en diferents botigues, a les quals després elles anaven a comprar. Les toreretes evidenciaven la seva bogeria mostrant-se rebels als costum, i mai van deixar de fer-se notar, no només per la seva cridanera manera de vestir i els seus rostres maquillats amb pols d’arròs, sinó perquè descaradament piropejaven als homes, cosa que mai, en aquells dies, se li hauria acudit a cap dona. Explicaven, sense cap mena de pudor, que tots els homes s’enamoraven d’elles i coquetejaven amb els més joves.

I sens dubte que les dues boges, segurament sense ser-ne gens conscients, van exercir un paper principal en aquella època de repressió. Molts dels que se sentien ofegats pel règim i que no es rebel·laven per por a represàlies, veien en les toreretes una altra vida possible, una espurna de llibertat. Quan pels volts dels vuitanta va morir la Carmeta, la més gran, la Tuies va anar-se’n a viure amb una cosina al poble veí, al qual no s’hi va poder adaptar mai. Va morir tres anys més tard sense que cap dia del món deixés de preguntar quin era el camí per tornar a la vila.

 

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: