Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Les campanes d’or

Resultado de imagen de el montmellAixò va passar a la serra del Montmell, ja fa molts anys, tants com quasi mil i quan el Penedès havia esdevingut una terra de ningú, un país quasi desert on només algun castells i viles fortificades emparaven els pocs habitants que hi vivien. Va esdevenir-se que un dia, de les immensitats de l’oceà van aparèixer a les platges de Corra-ruga dues naus pirates. Sovint els pirates i altres homes de la mar s’atansaven a aquesta platja per fer aiguada al Riuet, petita surgència d’aigua dolça que neix a poca distància de la mar. Aquell dia, però, la tripulació de les naus, albergava altres propòsits que el de proveir-se d’aigua, la seva manifesta pretensió era el pillatge. El pla consistia en perpetrar una amplia ràtzia que abastaria les poblacions de tota la plana, des del Vendrell fins a Vilafranca, a l’interior de la comarca.

Un cop desembarcats, van emprendre en decisió el camí romà, que no passava lluny de la costa, i per la vora de les poblacions principals. De primer la tropa va dirigir-se amb rapidesa cap el Vendrell, vila propera d’on havien fondejat i deixat les naus sota la vigilància d’un escamot. Però l’assalt a aquesta població, advertida des del castell de Calders del desembarcament, no va anar-los-hi tant bé com s’esperaven i contrariats pel desenllaç, en un no res van plantar-se a les portes de Vilafranca pel mateix camí romà. Degut a la ràpida maniobra, van trobar població més desprotegida, i ells, també, més preparats. Van assaltar-la i en venjança pel primer fracàs van passant-la a foc i fil d’espasa, enduent-se, com a botí, les fabuloses campanes del temple, famoses arreu del país per haver estat foses amb or del més pur.

Advertits per les columnes de fum de l’incendi, ràpidament, des de la veïna fortalesa d’Olèrdola i des de Castellví, Penyafort, i de tots els masos amagats entre les recòndites valletes de la plana, s’organitzà una host que inicià la persecució de la tropa de bandits de la mar. Els pirates, impedits amb el pes de les campanes i desconeixedors dels país, erraren el camí que els havia de tornar al Riuet de Coma-ruga i a més no podien fugir amb la rapidesa que els calia. Va caure’ls la nit al damunt, com els hi cauria aviat la quadrilla dels penedesencs, i amb la fosca i la temença per la facció que els estalonava, en comptes de prendre el camí romà, que els duria fins la mar, van emprendre el camí de l’interior, el de Montblanc, fent-los perdre entre les garrotxes de la serra del Pelat. A les envistes de la Joncosa, els perseguidors van topar-se amb els pirates. Les dues hosts van envestir-se en les hores altes de la nit, quan no s’hi veia a tres passes. Però allí mateix, sense saber, a vegades, si lluitaven amb amic o enemic, va conjuminar-se la cruel batalla en la qual moriren tots els pirates de la mar que havien desembarcat aquell matí, i molts homes de la terra. Diuen, però, que abans de la batalla, els pirates van voler guardar el seu tresor, les campanes d’or acabades de conquerir, i, a despit de la cruesa de la lluita, uns quants d’ells, abandonant la contesa, van aconseguir colgar les campanes d’or en un profund barranc, amuntegant-hi terra i roques al damunt. Aquell amuntegament de terra i roques, diuen, va ser tant gran que fins avui, que se sàpiga, mai dels mais ha pogut ser trobat per ningú, perquè no sap ben bé on para l’amagatall. La llegenda conta, però, que el lloc exacte on és colgat el tresor apareix quan qui les busqui, parat en un indret, pugui albirar set campanars de la vall alhora. I allí precisament, sota el seus peus, en aquell mateix lloc des d’on es contemplen els set campanars, són enterrades les campanes d’or.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: