Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Primera setmana d’agost

argentonadia 4 sant Domènec a Argentona

A Argentona Fira del càntir. La Festa del càntir se celebra cada any el 4 d’agost en honor de sant Domènec de Guzman ─per cert un dels intel·lectuals Castellans promotor de la inquisició. L’acte central de la festa consisteix en la renovació del Vot del poble que Argentona feu al sant en el llunya segle XVII, perquè guardés les aigües de qualsevol pesta. Després del Vot es procedeix a la benedicció de les aigües de la font de sant Domènec, prop de la plaça del Vendre. Argentona fou coneguda com la vila de les fonts i les seves aigües gaudiren de tant prestigi que foren causa, des de bon principi dels segle XIX, de la instal·lació d’una sofisticada colònia estiuejant de famílies benestants barcelonines.. Actualment, la tradició de beneir els càntirs plens d’aigua de la salutífera font, ha donat peu a la celebració d’una interessant fira de terrissa que se celebra a la dita plaça del Vendre. La comissió de la festa fa obrar cada any un càntir reproducció d’una de les mil formes dels populars contenidors. Amb motiu de la festivitat se celebren un seguit d’activitats de caràcter popular, una de les més divertides potser és la competició d’alçar, i beure, d’un càntir gegantí.  És interessant de visitar el museu del càntir, col·lecció de ceràmica i terrissa que va més enllà del susdit atuell  http://www.museucantir.org

Neus Bonadia 5 la marededéu de les Neus a Vilanova i la Geltrú

La Festa major. La Marededéu de les Neus és patrona de la ciutat. La imatge d’aquesta marededéu sosté a la ma dreta un gotim de raïm, mentre aguanta al Nen Jesús damunt la falda. L’aparició d’aquest gotim de raïm fa evident la protecció que aquesta marededéu estén damunt les vinyes de la vella marina penendesenca, ja que aquesta no s’estén només sobre les vinyes vilanovines i geltrunenques, sinó també  sobre les dels vinyets sitgetans emparats per la imatge, portadora també del mateix gotim del fruit de la vinya, que hostatge el santuari del Vinyet, a un tret de pedra de la mar, i que celebra la seva festivitat el mateix dia 5 d’agost. La raó d’una Marededéu de les neus en plena canícula cal buscar-la en un miracle a la vella Roma. Al segle IV, en temps del papa Liberi, contemporani del malaurat emperador Julià, maldit l’apostata[1], un pietós matrimoni volgué fer hereva dels seus bens a la Marededéu. Ella, per tal d’acceptar-ho, els manà construir una església allí on al mes d’agost faria nevar. Així ho feren i aquella fou la primera església de la cristiandat dedicada a Maria, avui se l’anomena Santa Maria Maggiore. Els vilanovins, però, ho expliquen a la seva manera. Corrent l’any 1780, un 5 d’agost caigué una pedregada tant gran que feu perdre tota la collita de les vinyes de la contrada. Així que veient-se en la ruïna si ens anys següents seguia pedregant, feren un Vot a la Marededéu de les Neus perquè els protegís de la pedra. I el Vot s’ha seguit oferint cada any des de a les hores fins avui.

La Festa major d’aquesta vila segueix en el model de la resta de festes patronals del Penedès, i encara del camp de Tarragona. Els anomenats dies forts, són la vigília, dia 4 i el 5, diada de les Neus, però la festa sol començar la setmana anterior allargant-se en una corrua d’actes que celebren les entitats locals i sobretot els anomenats “balls popular”, castells, geganters, bastoners, falcons, i un llarg etc. El dia 4 al migdia, després de la lectura del Convit a la Festa per un literat dels Països Catalans, dotze mortrets anuncien el començ del dies forts. A la Tarda Cercavila amb els balls populars locals, castell de focs artificials ran de la mar, i revetlles arreu. L’endemà matinades, processó d’Ofici de la Marededéu, castells i altres balls populars, per acabar el dia amb activitats del mateix caient. És de remarcar el Cercavila de l’imaginari del dia 6 a la tarda, on els balls populars es converteixen en les llegendes locals servits per la gent menuda de la vila. Des de fa anys és costum que almenys aquests dos dies, les persones relacionades amb la festa es vesteixin amb roba blanca.

Dia 4 a Sant Quintí de Mediona

Tot i estant dedicada a la Marededéu de les Neus, Sant Quintí de Mediona (alt Penedès) celebra la seva festa major el diumenge següent a la Marededéu d’Agost, dia 15. El protagonista principal d’aquests celebració és sens dubte el Ball de Diables local. Un dels pocs balls d’aquesta mena que quedaven a Catalunya cap a la dècada dels vuitanta. Els diables de sant Quintí participen d’un estill de ball, que com els de la resta del Penedès-Garraf incorporen una certa escenografia acompanyada per la recitació de versots satírics, sovint d’un sarcasme pujat de to.


[1] Mal dit perquè ell, que nasqué de religió gentil, no apostà del cristianisme, sinó que tornà a la seva religió familiar.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: