Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Sant Joan, la porta de l’estiu

foguera sant Joan«Sant Joan és a l’estiu, i les figues a l’agost», diem quan opinem que no cal precipitar-se. Altrament quan alguna raó no ens acaba de fer el pes, posem per testimoni al mateix sant i objectem que «i… sant Joan és a l’estiu!»;. Una mostra de la familiaritat amb que la canalla del barri on vaig nàixer el tractàvem, s’expressa en aquesta cançoneta:

«Demà és festa sant Joan la fa, agafa l’escopeta i se’n a caçar./ Tira un tiro, mata un pardal, vestit de general.

Tira una tronja, mata una monja; / tira una tros de pa, mata un capellà».

Un bon “element”, aquest Joan de la cançó: amb uns quants com ell aviat hauríem solucionat l’excés de classes passives. La cançoneta ─de llarg surrealista─ ens presenta el pacífic baptista armat amb cítrica escopeta i pelant, a cor que vols, pardals, generals, monges i capellans. M’ensumo que l’autor de la cançó tufejava acràcia. En l’imaginari popular, rondallística i llegendística, el substantiu Joan equival a humà masculí, com Maria equival al genèric femení; terme, amb el qual criden l’atenció a les paies les gitanes del mercat que venen qualsevol cosa: «Maria compra’m mitges, bonica!». Quan en una rondalla o llegenda al protagonista se l’anomena Joan (o Pere) pràcticament hem d’entendre que aquest ve a representar les tòpiques virtuts i vicis que el costumari atribueix al gènere masculí. Quan un vol atribuir a una persona qualitats de bonhomia, hom assegura que el tal és un ‘Bon Jan’ (contracció de Joan). Fins no fa gaires anys havia existit un personatge que encarnava aquells joans que ultrapassaven la bonhomia, i dels quals s’opinava que «dues vegades bo vol dir bobo». Aquest personatge era en Joan Bonhome. El temperament d’aquest Joan Bonhome protagonitzà estudis i obres teatrals (Pous i Pagès.) i més de quatre pagines d’humor en les revistes del gènere, com l’apareguda a l’Esquella de la Torratxa l’agost de 1908. «En Joan Bonhome té un duro.­ -Com que ara dels duros se’n diuen tantes coses, estic intranquil. Serà bo? Serà fals?- En Joan Bonhome, fondament alarmat, ho consulta a un veí que té fama  d’entendre-hi. -Què us sembla aquest duro? -Veiam?- L’ L’examen es llarg i conscient. -Aquest nas… aquest ull. La finestra d’ aquesta torre… la llengua d’ aquest lleó…Bonhome, sento molt haver-ho de dir, però aquest duro es sevillano[1]-. Consternació del pobre Joan. -Tan sevillano com las betes que avui he menjat per dinar-. Per fortuna, un altre veí, que també hi entén molt, veu el duro. -Què em sembla, dieu?- I l’ examina. -La cara no pot ser més sana del que és. La creu té tots els requisits. El canto, un model de puresa…Bonhome, podeu estar tranquil; aquest duro es bo-. -M’ho assegureu? –Ho juraré si voleu davant de la Constitució. En Joan Bonhome queda assossegat durant cinc o sis minuts. -Es bo, diu, es bo! Ho sé del cert-. Però al poc rato li retornen els dubtes. –I si no ho fos? I si aquest s’hagués equivocat i e1 que té raó fos el veí  primer?- Un altre amic, que no té duros, però que posseeix un criteri molt clar, li dona un bon consell. -Vols creure’m  a mi, Bonhome? Per sí per no, jo faria una cosa amb aquest duro, el portaria al Banc que me’1 canviessin. Com que allà els prenen tots; així acabaràs les sospites-. Meravellosa idea! I en Joan Bonhome va al Banc. -Me faran el favor?… -De què?… -De canviar-me aquest duro. És l’únic que tinc i no voldria trobar-me un dia amb un xasco. Es sevillano oi? Sevillanssim, dels més sevillanos que hem vist. Doncs aquí en té un de legítim. -Mil gracies!

I es ben infundada aquesta alegria, pobre Joan. Perquè entre nosaltres ja podem dir-ho. El duro que tenia era bo. I e1 que al canviar-li li han donat, es precisament el sevillano1/Duro sevillano. Moneda falsa que va detectar-se a sevilla a finals del XIX

 


[1] duro sevillano. Moneda falsa que va detectar-se a sevilla a finals del XIX

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: