Bienve Moya

Llegendes d'arreu

El Carnaval a Catalunya

comediantsmeVilanova i la Geltrú.

Vilanova, malgrat el seu nom,que sovint porta a que la prenguem per una petita localitat és una antiga ciutat industrial de vora setanta mil habitants on aquesta festa, per raons massa llargues per encabir en aquest llibre, no hagué de suportar el trencament de la dictadura. Abans d’entrar la dècada dels cinquanta del passat segle, quan arreu el carnaval sofria la prohibició franquista, la ciutat tornà a tenir màscares pel carrer, a la rambla. Posteriorment s’hi anaren afegint les altres activitats del vell carnaval del litoral català, molt influenciat per la forma de vida dels antics “americanos”. L’activitat central del carnaval local, és el diumenge de les Comparses amb les batalles de caramels i la sonsònia d’una marxa, anomenada el Turura, que sentirem durant tot el dia interpretada per bandes i xarangues per tots els carrers de la vila. La festa, però, actualment sol començar la setmana anterior a aquest diumenge, el dissabte, amb els balls de mantons, i sol acabar el dimarts, passades les Comparses, amb la crema (enterrament) del Carnestoltes. La menja per excel·lència del carnaval vilanoví és el Xató, sobre el qual ja se’n parlarà en el capítol dedicat al vi novell.

Sitges.

Aquesta vila turística, veïna comarcal de l’anterior, havia tingut un carnaval exactament igual al dels seus veïns vilanovins. Al llarg dels anys, i seguint la lògica de la dedicació de la vila a la industria turística, ha comportat que la festa local es transformés en una sèrie d’activitats més dedicada als forasters que la vila acull. No per aquesta raó, però, la societat local ha cedit l’exclusiva total de l’activitat carnavalesca a aquests forasters. Sembla fora de tort dubte que el dia més celebrat del carnaval sitgetà és el dimarts de carnaval.

Solsona

Ciutat amb seu bisbal, no podia faltar a la cita carnavalesca i a principis de la dècada dels setanta Solsona recupera el seu Carnaval. La festa, d’acord amb el seu propi caràcter, pren dimensió de gran sàtira, i com que la vila té tradició en la construcció de gegants, i com no podria ser altrament, per a la festa carnavalera dels tallers locals en surten unes estrafolàries rèpliques dels de la Festa Major, els gegants bojos. Tot seguit un músic local composa un popurri de pasdobles anomenat “el Bufi” que s’ha convertit en l’himne del Carnaval. I ja tenim altre cop la festa de les festes dempeus a Solsona, el carnaval de Solsona, el carnaval de les terres de l’interior. El dia més important d’aquesta festa deu ser el dissabte, amb la Penjada del ruc.

Torelló

L’empenta dels pescallunes, així es defineixen, entre altres, els de Torelló, a l’Osona a celebrar el carnaval amb  esplendor i aparositat. Dinars, sopars i molta gresca, a partir del Dijous Gras, defineixen aquests carnaval osonenc, que els darrers anys ha pres una empenta formidable. Torelló ha orientat la seva festa, com no podia ser altrament, cap a d’ironia, el sarcasme i una alta tintura d’erotisme. S’ha empescat un personatge, el germà Malaquies, una profecia del qual donaria peu al caràcter desenfadat i burlesc d’aquest carnaval; així ho justifiquen ells mateixos: «En lo febrer de l’any 1978, un gran home de poca moral cristiana arribà a lo poble de Torelló i havent-se apoderat de lo Falatell esqguerrà una verge de dubtós llinatge. En les entranyes d’eixa dona es formarà un engendre fastigós que serà conegut per lo mal nom de Margalef…».

Costa Brava

Algunes poblacions del que turísticament es coneix com la Costa brava, Blanes, Lloret, Tossa… celebren la festa del carnaval, balls, disfresses i sobretot desfilades de carrosses a l’estil de Rio o Tenerife marquen aquest carnaval, que amb comptades excepcions locals, que sovint depenen de quin l’any, està força turistitzat, en un sentit més aviat negatiu del terme. Si cal destacar-ne algun, potser fora el de Castelló d’Empúries i Roses.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: