Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Novembre, el vi novell i el xatonar la bota

El vi novell. «Per sant Martí tasta el vi»

La tradició vinícola diu que per aquests dies hom ja pot encetar la bota del vi novell, afruitat, picantó i espurnejant, i de poc grau, encara. Fins fa poc temps aquest costum era cosa de vinaters i els seus amigots, avui, espinjolar o xatonar la bota ha esdevingut un acte festiu en algunes localitats i entre alguns cellerers i altra gent del món de la gastronomia El vi novell s’ha de consumir la mateixa temporada que es duu a a la botella, passat aquest temps pot fer-se malbé. l’Institut Català de la Vinya i el Vi sol celebrar la diada del vi novell. A la comarca del Penedès-Garraf l’activitat d’espìnjolar o xatonar la bota s’associa al xató, plat consistent en una rica ensalada d’escarola, olives, raves, seitons i tonyina salada, que s’amaneix amb una salsa basada en el romesco, molt semblant a la que es fa servir per amanir els calçots. La salsa deuria el nom precisament a l’acció de xatonar la bota. Coromines, ‘Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana’, en l’entrada aixeta, en diu: «Ah, aquells xetons que anàvem a degustar en el

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: