Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Ursula, Narcís, i les onze mil verges

Ursula i les onze mil verges

Valls, Santa Úrsula és una important i tradicional diada castellera que se celebra cada any a la plaça del Blat de Valls el 21 d’octubre o el diumenge següent. La importància residia, i encara resideix en que es mesuren les dues colles locals, la Vella i els Joves dels xiquets de Valls, a final de temporada, moment quan, després de l’activitat de tot l’estiu estaven en la seva millor forma. Avui, encara que queda en peu la rivalitat de les colles de la ciutat bressol dels castells, el fet de l’existència d’altres colles que planten castells de la mateixa categoria que els vallencs, ha fet baixar la importància de la diada, encara que no la intensitat de la jornada, per a la bona afició del Camp, i encara de tota la bona afició.

Enrique Jardiel Poncela, el dramaturg espanyol conreador del teatre de l’absurd, va posar en dubte que mai hagués pogut haver onze mil verges. I del dubte en feu una hilarant novel·la, on el protagonista comença preguntant:

─Però, mai hi va haver onze mil verges?

I un suposat lector li contesta:

─Home… Per què no? Han pogut haver-hi onze mil verges, com hi van haver dotze apòstols, deu manaments, set plagues, i quatre evangelistes.

A partir d’aquí, l’obra es descabdella en un divertit enfilall de jocositats i despropòsits entre el sarcasme i la ironia més subtil.

Fira de teatre de Manacor

Manacor celebra des de 1996, cada any pels volts de la tercera setmana de setembre La Firade Teatre. Aquest festival és la trobada de referència del teatre de les illes Balears, i un dels punts de residència i referència del Projecte Alcover, Xarxa municipalista de contractació teatral en llengua catalana. En l’any, però que s’edita aquest llibre, el govern de les illes, encapçalat pel Partido Popular, ha retirat la seva aportació, fent inviable la celebració de l’edició 1912.

Narcís

Fira de Girona

En la mitologia clàssica Narcís és un bell jove que refusa l’amor de la Ninfa Eco. Un dia, en veure’s reflectit en un estany, s’enamora d’ell mateix i en pretendre besar-se cau a l’aigua, ofegant-se. Al mateix lloc on s’ofegà va néixer una flor, el narcís.

Les mosques de sant Narcís

És tradició a la ciutat de Girona, que l’any 1285, quan les tropes franceses de Felip l’Ardit, rei de França ─el protagonista de la cançó del rei de França que han popularitzar musicalment la Dharma─, al davant de la croada que havia de prendre la corona d’Aragó a Pere el Gran, entraren a Girona i rebentaren el sepulcre del sant. Del sepulcre van sortir milers de mosques encomanant tantes malalties als soldats que hagueren de retirar-se a sense aconseguir res més que la mort.  Bernat Desclot, el 1288, ho narrà d’aquesta manera: «Primerament (Déu) els envià una plaga de mosques, que n’hi havia tantes, que en la resta del món mai no se n’havien vist tantes alhora; i eren mosques tan grosses i tan grans com un gla, i entraven pels narius i pel ses dels cavalls, que no hi valien mantes ni proteccions de cuir ni cap altra cobertura que els ho pogués impedir; i un cop havien entrat per un dels dits llocs, no hi havia cavall tant fort ni tan poderós que no caigués immediatament mort a terra; així que en aquella host moriren ben bé quatre mil cavalls de preu i vint mil dels altres. Sens dubte, la plaga que Déu va donar al rei faraó a Egipte no fou major que aquesta».

La Fira de sant Narcís

El 16 de gener de 1339, El rei Martí, concedí a Girona el privilegi de poder celebrar anualment la seva “Fira”. La ciutat s’havia convertit en un centre de mercat important i l’hàbit va anar establint la celebració de mercats extraordinaris. A aquests mercats principals els anomenaven  “Fires”, que sovint es posaven sota l’advocació d’algun sant venerat en el país, en el cas de Girona, fou sant Narcís. El costum de posar les fires sota l’advocació d’un patró o patrona facilitava el recordatori de la fira. L’actual Fira de Girona                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          actua de a mena de Festa major de la ciutat i s’ha convertit en un gran festival ciutadà que presenta aquests dies la vila en festes. Teatre i altres arts, escèniques i plàstiques, així que el lleure d’una ciutat que actua a la vegada de centre comercials comarcal i és motiu d’atracció turística internacional, presenten, durant, la Fira de sant Narcís, la seva cara més gojosa i espectacular. És de destacar, per al lleure juvenil, el firal de “les barraques” que es munta al parc de la Devesa.


 

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: