Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Sant Felix, Festa major de Vilafranca del Penedès.

Sobre Felix he trobat dues versions. L’una ens conta que el cos del màrtir va ser trobat en una catacumbes de Roma, i que el 1699 foren portades unes relíquies seves a Vilafranca, on s’hi han estat fins avui. L’altra, un pel més èpica, ens informa d’un màrtir romà del temps de Dioclecià, segle IV, el qual, no volent adjurar del cristianisme fou dut fins davant d’un arbre sagrat i convidat a fer que amb la seva acció (bufar) caigués damunt un temple gentil i el seu ídol. Així ho feu Felix, i així succeí. I allà mateix fou escapçat i convertit en màrtir. La història segueix, però, i conta com fruit de l’exemple de Felix un home que ho observava s’afegí al gest, i junt amb ell fou escapçat, i enterrats junts a la mateixa cavitat que havia suportat les rels de l’arbre. A aquest home ningú el coneixia, i no sabent com dir-ne el batejaren com Adaucte, que segons “La Leyenda de Oro”, Barcelona Madrid 1845, d’on trec la història, significaria “adjunt”. O sigui que avui, dia 30 d’agost celebren sants Felix i Adjunt.

Traslladem, del mateix programa de la festa del 2012, com la presenten ells mateixos: «…declarada d’interès patrimonial per la conservació del seu folklore i riquesa cultural, és una de les grans festes de Catalunya. Des del segle XVII ha mantingut una estructura similar i esdevé una festa viva de tots i per a tots, que té per escenari els carrers i places de la població. Comença el 29 d’agost i no para fins el 2 de setembre, sent el seu punt culminant el dia 30, diada de Sant Fèlix, patró de Vilafranca.  Durant 5 dies, els carrers s’omplen de gent per acompanyar els entremesos i balls folklòrics en les seves actuacions en cercaviles i processons de sant Fèlix, per emocionar-se amb les diades castelleres o per presenciar l’espectacle de música i foc que es desencadena amb l’entrada del sant a la Basílica de Santa Maria el dia de sant Fèlix. Folklore, espectacles i música conformen una festa que té en la participació popular el seu element clau.»

De tots aquests actes, que són els mateixos, amb diversos graus i dimensions, que trobareu a les altres festes patronals del Penedès i al Camp de Tarragona, destacaríem el Migdia de castells del dia de sant Felix, de segur la plaça de la vila d’aquesta població és més respirareu l’ambient dels afeccionats al món dels castells, i on, sens dubte podreu admirar els castells més importants que es facin aquell mateix any. Després al vespre, l’acte més destacat és l’Entrada de sant Felix davant la basílica de santa Maria.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: