Bienve Moya

Llegendes d'arreu

sants Abdó i Senén, pebrots i tomaques

Diu la tradició que Abdó i Senén foren dos reis perses que moriren en el martiri. No és estranya a la cultura cristiana, hereva de la romana i de la grega, la santificació i veneració de germans, com a bessons, o bé coma a companys. Veneració que atorgaria a les bessonades condició de dualitat. Una antiga tradició ideològica voldria que l’home posseís dues maneres de ser, inclús dues ànimes, una d’animal i una altra d’espiritual. En la mitologia grecoromana aquesta condició s’exemplifica amb el mite dels Dioscurs, ambdós fills de Zeus i de Leda, més un pare mortal, Tindàreu. D’aquest unió nasqueren Càstor i Hel·lena, i Pòl·lux, i Clitemnestra, que posseïen les condicions dels pares, la divina i la mortal. A part de la dualitat portada a la santedat: Cosme i Damià, els companys Hermenter (Medí) i Celdoni, i d’altres, aquesta creença ha arribar fins els nostres dies amb la novel·la de Robert Louis Stevenson, Dr. Jelyll i Mr Hide.

Abdó i Senén van ser tinguts com patrons de la pagesia, sobretot dels hortolans, i certament arreu d’on encara són patrons els trobem relacionats amb l’aigua. Encara que Roma assegura que els cossos dels màrtirs són a la ciutat santa, a Arles del tec, al Vallespir, els hi disputen i des del segle IX, jaurien enterrats a l’abadia de santa Maria d’Arles, d’on, segons la tradició, brollava aigua de la tomba cada trenta de juliol. Avui, a Arles, ja no es recorden gaire dels dos germans. D’un temps ençà estan més per la Festa l’ós, que practiquen pel carnaval de la vila.

●A  Banyoles i el seu terme es recorden dels sants germans: «Es tracta d’una festa centenària de tradició popular, en honor als sants Abdó i Senén, patrons de la pagesia i del Terme de Banyoles i comarca», Segons el seu programa de 2012.

●És festa grossa a Inca, a Mallorca. Amb gegants, capgrossos, ball de bot i ‘vedellada’. La vedellada no és un àpat, com podria semblar, són bous, vedells, i ‘correguda de bous’. Cito els termes exactes del seu programa per a aquells cursis que s’entesten en anomenar ‘braus’ als bous, i argumenten que ‘corrida’ és el terme just que cal emprar. 

●També és diada important a l’Espluga de Francolí, que l’han traslladada pels volts de la darrera setmana de juliol.

Com podreu adonar-vos, totes les poblacions citades, i altres moltes que podríem citar, tenen una gran relació amb l’aigua, l’aigua que rega els horts i jardins i que aquest més i el proper, l’agost, començarà a escassejar. Del patronatge dels hortolans li ve l’afegitó de quan se’ls cita, Abdó i Senén, pebrots i tomaques.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: