Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Per la Magdalena l’avellana plena

Maria Magdalena, la penitent

22  de juliol, La Magdalena

●Maria Magdalena, popularment, la Magdalena, és una figura rellevant del cristianisme, rellevant i controvertida. Segons els quatre evangelis va ser el primer testimoni de la resurrecció Jesús. L’Església catòlica Romana, però, mai ha volgut acceptar aquesta rellevància, rellevància de la qual sí que gaudeix dins l’Esglèsia catòlica Ortodoxa. Però com que en aquest llibre no anem d’aquest pal, ho deixem estar. La seva llegendària vinguda a Europa (a Roma) ha donat una gran quantitat de santuaris, oratoris i ermitatges que sempre han gaudit d’una aureola un cert misticisme heterodox. El més conegut a l’Europa meridional deu ser el de la Santo Baumo, a la Provença. Segons una llegenda força complicada la Magdalena, Marta i Llatzer (els tres germans de Magdala, ciutat citada en el Nou testament, però mai identificada) partirien cap a Roma amb propòsit evangelitzador. Haurien arribat fins les costes de la desembocadura del Roine, potser fins Arle, ciutat fortament romanitzada. D’allí haurien anat a raure a una gruta prop Gemenos (Provença-Alps), a la vall de sant Ponç. Després de passar molt de temps fent penitència a la Santo Baumo, Magdalena va ser enterrada allà mateix. Mes endavant coneixerem altres sorprenents i enigmàtiques santes balmes, dedicades a santa Magdalena o a la Marededéu. Més tard, allí mateix on hauria fet penitència i mort la santa amiga de Jesús, dins la mateixa gruta, s’hi alçaria un santuari. Pel camí, santa Marta, quan passaven per Tarascó, tingué temps d’amansir la Tarasca (mena de drac amb afeccions paregudes al de  sant Jordi), que habitava les aigües del Roine i delmava el bestiar (i les donzelles) dels tarasconesos. Això molt abans que en aquesta ciutat nasqués Tartarí i Alfonse Daudet ens en contés les trifulgues.  http://ca.wikipedia.org/wiki/Tarasca

●Esplugues de Llobregat celebrala seva Festamajor en honor de la  Magdalena, que és patrona dela ciutat. Nansi gegants, bastoners, castells, diables omplen la festa amb les cercaviles perla vila. Totseguit processó, correfoc , concurs de botifarra, concert vermut, i tota l’altra faramallla de les festes majors d’estiu. La colla local de castell, seguint l’estrafolari costum d’anteposar a la seva dedicació, el terme local amb el qual es denomina als xicots, a l’exemple dels xiquets, a Valls, o el bordegassos, a Vilanova, o els nens, al Vendrell, o els sagals, a Vic, etc., han tingut l’encert d’anomenar-se cargolins. Bona pensada, deixem pels mancats d’imaginari l’insubstancial castellers.

●Altres poblacions celebren santa Magdalena, entre elles Garcia, vora Morala Nova. L’ermita de Garcia és una exemple dels lloc on se sol venerar a la santa, un lloc abrupte i entre penyes, idoni per a la vida eremítica. Santa Magdalena de Polpís, al Baix Mestrat. Novelda, a les Valls del Vinalopó,  celebra grans festes en honor ala Magdalena. Baixenla santa des del seu santuari amb profusió de coeteria.

●Em honor a la Magdalena celebrala seva Festaprincipal la ciutat de Castelló dela Plana. Lafesta rememora la fundació dela ciutat. Elsactes són esplèndids, sobretot el romiatge de  les Canyes, els romers van proveïts d’una canya verda a mena de bordó de pelegrí. S’inicia a 8 del matí i segueix per tota la ciutat i els defores fins l’ermita de la Magdalena, a la muntanya, on diu la tradició que nasquéla vella Castelló, que posteriorment feren baixar ala Plana. Ala nit s’encenen les Gaites, mena de llanternes gegants amb llum artificial ─de gust més o menys popular─, que passegen per totala ciutat. Però, a Castelló, gent original, celebren la Magdalena el 3er diumenge de Quaresma.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: