Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Sant Jaume

el sol demana un barret

Sant Jaume, patró d’Espanya,

Feu esclarir tot lo món,

Que tinc la bugada estesa

I la pasta bona al forn!

Cantava la meva àvia quan, a mig matí, estenia la bugada a la galeria, on hi esclatava el sol.

Sant Jaume és un dels sants més conegut a Europa i no hi ha territori per on no puguem integrar-nos al seu camí, el camí que ens durà fins allà d’on els humans no podem passar, el finisterrae[1]. Aquest finisterrae final d’etapa, com és fàcil deduir, té dues accepcions, no podem passar perquè s’acaba la terra, o perquè se’ns acaba la vida. En l’imaginari català Jaume arribà per mar a les platges de Barcelona i predicà just on avui hi ha l’església de sant Just i Pastor, que seria la més antiga de la ciutat. Prop d’aquest indret encara es manté dret el què queda del temple d’August en aquesta ciutat, al carrer Paradís, a l’altre cantó de la plaça de Sant Jaume. Una altra llegenda conta que en seu caminar cap al què després seria Compostel·la, passà per Lleida, i just quan es trobava entre el que avui és la cruïlla entre el carrer Major i el carrer Cavallers, se li clavà una punxa d’esbarzer al peu. Era de nit i no podia treure-se-la. Llavors, se li aparegué un àngel amb un fanal per ajudar-lo. Precisament en aquell mateix lloc hi alçaren la que avui és la capella del Peu del Romeu. Per commemorar aquest esdeveniment cada any se celebra un concurs de fanalets, amb els quals es concorre al romiatge que es fa des d’aquesta capella, al bell mig de la ciutat, fins la seu vella. Per cert que remenant papers sobre aquesta processó va intrigar-me una cançoneta que els romeus cantaven en honor del sant, feia:

Sant Jaume de rigolisa,

Sant Jaume de rigoló.

Per les dones xocolata,

Pels homes cops de bastó.

D’aquesta quarteta ja coneixia una altre dedicació, a la Mulassa de la meva ciutat:

Tampatantam fa la mulassa,

Tampatantam fa el mulassó.

Per les dones xocolata,

Pels homes cops de bastó.

M’intrigava d’aquesta cançoneta sobretot el primer vers: sant Jaume de rigolisa, fins que un dia, per casualitat, vaig trobar que prop de Puigcerdà, en el camí de sant Jaume que ve del coll de la Perxa, existeix una ermita anomenada precisament sant Jaume de Rigolisa. El què mai he trobat és el rigoló del segon vers. O sigui què fent cas a aquest topònim, el Jaume que passà per Lleida i es clavà una punxa al peu, no venia de Barcelona, sinó dela Cerdanya. Ai aquest centralisme barceloní, ai! De camí cap el seu Finisterrae Jaume, aigua amunt, també passa per Saragossa i allí se li aparegué la Marededéu damunt d’un pilar a la vora de l’Ebre. Més tard allí hi alçarien els diversos santuaris que han existit al llarg de la història dedicats al Pilar, amb marededéu inclosa, esclar.

Pel volts de sant Jaume fan Festa Major de Sant Carles dela Ràpita. Parlarde sant Carles de la Ràpita és parlar de festa marinera, regates a la vela, de muletes (petites embarcacions) i mil jocs a l’aigua, cucanya ensabonada, amollada d’ànecs, i la jota, cantada i ballada; més els bous, sense els quals no hi ha festa a l’Ebre: bou capllaçat, embolat i ala plaça. Iel consegüent bou estofat amb bones pataques.

També celebren de forma semblant, o ben igual, la Festa major, a Sant Jaume d’Enveja, com aquell qui diu a quatre passes.

I a Xerta, Ebre amunt, i a Traiguera, a l’altre cantó, pel camí de Morella, i a Tivissa, pel camí de l’Hospitalet de l’Infant a Mora, les dues Mores.

A Formentera, la població de sant Francesc celebra la seva festa per Sant Jaume.


[1] Finisterrae es el nom d’un supercomputador instal·lat a Santiago de Compostel·la l’any 2007.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: