Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Nacionalisme banal

El Nacionalisme banal és una idea expressada per Michael Billig, per referir-se als nacionalismes indiscutibles i que solen qualificar-se com a simples “patriotismes” (en el nostre cas com a no-nacionalisme). Billig opina que aquestes actituds constitueixen «un tipus important de nacionalisme dels estat-nació establert», que són percebuts com “assenyats” front als “perillosos” nacionalismes sense estat.

El nacionalisme espanyol, de caràcter canònic, simple patriotisme, darrerament denominat constitucional, posseeix una gran varietat d’elements banals que el sostenen, el més gran de tots la selecció de futbol, la roja. Peròtambé altres elements més trivials: des dels acudits d’espanyols i estrangers, on els llestos sempre són espanyols, i per tant mirall per identificar-s’hi), passant pels programes concurs de TV, les cançons més xarones dels borratxos: de l’Asturias patria querida, a les més barroeres i tavernàries.

Catalunya, els Països Catalans, per sort, avui, encara posseeixen forces d’aquests elements que permet a la població identificar-se, banalment, trivialment, ambla nació. Elplanter més important del qual es conserva en la cultura popular, en la festa popular que continua titulant-se catalana, Des de la sardana als castells, passant per les mil formes més locals.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: