Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Mes informació sobre els bous, correbous o toros

Estic llegint BOUS DE MORT de Josep Padullés,

editat, ara fa pocs mesos, per Arola Editors, de Tarragona. He de dir que el llibre és un document, o, millor dit, una sèrie de documents que no tenen preu. Padullès basa el seu treball en documentar el “Corre de bou” de Cardona, però la veritat és que és un tractat sobre la festa dels bous (i la festa popular), a l’àrea d de la cultura catalana i arreu dela península. L’autor, prenent com a base la festa dels bous, dona una gran quantitat d’informació sobre els ressorts influències, atributs, projeccions, jurisdiccions… que actuen i han actuat damunt la festa popular. Em trobo en la tessitura, cosa que no em passa gaire sovint, perquè soc de mena reconsagrat, d’haver de dir amen a gairebé tot el seu discurs.

En alguna cosa, però dissenteixo: quan opina que la millor forma d’anomenar l’activitat de la festa és “corrida” perquè aquest és el terme més comú. Comú actualment, dic jo, al Principat, no pas a València, on a la plaça de bous (en castellà plaza de toros) es fan, quan els aficionats parlen en valencià, “corregudes” (perquè la llengua que parlen a valència és català, oi?). Tampoc estic d’acord que el terme torejador i torero no siguin sinònims, per argumentada que estigui la raó. “Torejador” hauria de ser el terme correcte, perquè l’home que juga amb el toro, sense la pompa que es donà el torero professional, entrades “les primeres dècades del segle passat [el XIX]”, és un retallador. Torero és, senzillament, el terme castellà per denominar l’home que juga amb els toros. Però arreu es jugava amb bous, per aquesta raó no hi havia torejadors ni toreros fins que s’adoptà el terme toro, per bou. No pot existir una paraula sense “objecte” que la provoqui, oi? Però aquestes són nimietats, enfront de l’obra que comento.

Anuncis

Single Post Navigation

One thought on “Mes informació sobre els bous, correbous o toros

  1. M’agrada llegir el teu punt de vista Bienve per tal de poder trobar una punteta a l’excel.lent treball que ha fet l’amic Jofre. No havia llegit gaire sobre Bous tot i que sempre m’ha enamorat la festa cardonina. Crec que és una lectura molt recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: