Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Collonades d’última hora

Dies i hores 

En el seu infructuós (per impossible) intent per derrotar la nit (què equipara amb la mort), l’home, assolint part d’un pla a molt llarg termini, va inventar la nit artificial, la llum artificial. Però només ha aconseguit escurçar-la, perquè, tard o d’hora, la nit s’instal·la fatalment entre els homes; tard o d’hora hem de dormir i apagar la llum dels ulls.

De primer, dominat per l’esperit còsmic que el dominava, inventà la nit festiva: allargava la nit amb fogueres i goig espiritual: la nit de sant Joan, la nit de Nadal… Finalment ha inventat la nit consumista: la nit del goig físic, el paradís humà low cost.

Però l’home no pot, encara que maldi per fer-ho, sostreure’s a la seva realitat natural, l’home és natura i el pas del temps actua en ell. En la seva dèria per desnaturitzar-se, s’ha cregut un ésser a part, malda per ser-ho: adquirir riquesa, poder; el treball, la productivitat…  

En un llunyà ahir sinventà la festa, que ritmava els processos naturals. Avui pretén prescindir-ne, i en ares d’un impracticable “rendiment del temps”, s’imposa eliminar aquell ritme descompassat que encara aparellava l’home amb els processos naturals. Pretén, esbojarrat, que eliminant el ritme natural de l’home eliminarà tot allò que se li aproxima. Ha decidit, estúpid i presumptuós, que ha arribat el moment de prescindir dels pocs rudiments que ens lliguen als ritmes naturals, les festes de la natura (el temps ritual); totes elles, com si haguessin estat mers capricis humans, passaran a un dia fix setmanal. N’hi ha per plorar!

 

 

Single Post Navigation

One thought on “Collonades d’última hora

  1. N’hi ha per llogar-hi cadires!! En Peret ja ho va dir durant la nit de sant Joan de 1995: noto que a la gent cada vegada es torna més seriosa i li costa riure, això de tornar-se massa europeu (del nord), deia, està minvant l’alegria. I tenia tota la raó. No se pas cap a on anem a parar Bienve, últimament, i amb un període molt curt de temps, la realitat està superant tota ficció.

    M’ha agradat molt allò de “bocadedrap”.

    Una abraçada!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: