Bienve Moya

Llegendes d'arreu

jocs tradicionals, de carrer i de pati

A les set finestretes

Els jugadors, agafats de mans, fan un rotllo, com més ampli millor. Es que para es posa fora el rotllo, es passeja per entremig del rotllo i amb un mocador a la ma va tocant poc a poc els altres jugadors i recitant: Les set … finestres… ja cau… un es va penjar… ja ès mort… ja el se’n duen… an es cementeri… ja

l’enterren… ja es pols… Quan menys s’ho esperen, deixa el mocador damunt el braç o l’espatlla de qualsevol dels jugadors, el qual es posa ha de perseguir el jugador que li ha posat el mocador.

Aquest fuig, entrant i sortint del rotllo per sota les arcades dels jugadors, fins que el qui duu el mocador, que ha de passar pels mateixos llocs, l’agafa. Aleshores el qui l’ha agafat se posa enmig; però si no ha passat pels mateixos llocs que l’altre, o s’ha equivocat, segueix parant el mateix.

A la piola o el burro (el curri que es nou)

−Un jugador se posa enmig dels dits d’una mà tantes busques com jugadors hi ha. Totes són iguals, manco dues: Una ès molt llarga i l’altra es molt curta. El jugador que treu la llarga, botarà, el primer; el qui treu la més curta , ha de parar. Fan una ratlla en terra , i tots, cada vegada, abans de botar o de fer el que els manen, s’han de posar damunt ella. El jugador que para, s’acota (es posa les mans darrera el clatell i doblega l’esquena per les espatlles)  vora la ratlla i en la mateixa direcció. Abans de botar, el primer jugador, diu fort: Piola, burro un! I des de damunt la ratlla, tocant−lo tan sols amb les mans damunt

l’esquena, bota al jugador que para, cosa que seguidament fan tots els altres. Si qualque jugador toca el qui para d’altra manera o no bota des de damunt la ratlla, aquest ha de parar; el qui abans parava, bota, i torna començar el joc. A la segona vegada, i a cada volta, el jugador que para fa una passa enfora de la ratlla (cada vegada es bota de més lluny), tots els jugadors boten pel mateix orde de la primera rodada, i fent el que mana el primer jugador, que diu fort: Piola, Burro dos, passa i bot. A la tercera rodada, aquest diu: Piola, burro tres, bot peus junts i passa. Tots els jugadors ho fan, perquè si no ho fan, el joc ha de tornar començar. Si tot va bé , el jugador de davant diu: Piola burro quatre, Bot a peu coix, passa i bot llarg. Tots fan lo que el primer jugador ha dit, per por d’haver de parar. Tornen voltar i el primer diu fort: Piola burro cinc, un bot i dues passes. I fan la darrera botada dient. Piola burro sis, tres passes botades. Si tot anava bé, nosaltres havíem acabat.

−N’hi ha que ho allarguen més, ja que el primer segueix comptant i afegint el que vol, fins que estan cansats

A Serra Mamerra. (arri, arri tatanet)

Posen un infant petit damunt els genolls d’una persona gran, i agafant per les manetes el petito el fa anar envant i enrera recitant acompassadament: Serra mamerra, una olla de terra, una olla d’aram, patapim patapam! Quan diu això darrer, fa anar el nin cap avall, fent−lo tocar casi amb el cap en terra.

Jugar a boles, o bolles, o bales

Amb les boles pot jugar-se a moltes coses com a  pet i pam (pet i pam, dos). A aquest joc és per jugar-hi un màxim de 3 o 4 jugadors.

Cada jugador té una bola per jugar, però n’ha de tenir més per “pagar” les que pot perdre. Primer cal posar-se d’acord en l’ordre de “sortir” o “tirar”. L’últim de l’ordre llença la bola on li sembla, el primer tira des de la ratlla o punt d’on sortiran tots.  La primera tirada es pot fer com es vulgui, però a partir de la primera el sistema de tirar es farà descansant la bola dins el dit índex i disparant-la amb la pressió del gros, des del lloc on ha cau la bola de dasacú; des d’aquest punt, a terra, es mesura un pam amb la ma esquerra i es disparà la bola amb la dreta (d’aquí li ve el pet, onomatopeia que fa la bola en xocar contra l’altra, i el pam. Li encertes la bola de l’altra, te la quedes i l’altre la perd; o bé el que ha perdut “paga” una bola. El joc pot durar mentre es tinguin boles a la butxaca, o quedin “arrilats” tots els jugadors, menys un.

al rotllet o a l’obi

En aquest cas cal fer un obi (forat) a terra. Cada jugador col·loca una bola al voltant de l’obi ( a la distància que s’acorda). El primer que li toca tirar ha d’encertar l’obi tirant des del seu lloc. Si va la bola encerta l’obi, des d’allà mateix tira contra les altres boles, cada una que toca queda compromesa. Després de tocar-ne un mínim de quatre, des de l’últim lloc on ha anat a parar, ha de tornar a encerta l’obi. Si l’encerta les boles són seves. I torna a començar el joc.

En comptes d’un obi també es pot fer un rotllet (una rodona) amb guix. Al rotllet, però també s’hi pot jugar de la manera següent: Cada jugador posa una bola (o tantes com es quedi) dins el rotllet. Des d’una distància acordada, cada jugador, amb la seva bola, intenta treure tantes boles com pot. Per poder continuar tirant cal que la bola del jugador quedi sempre fora del rotllet, si queda dins, la perd i s’hi queda.

En comptes d’un rotllet pot dibuixar-se un rectangle amb una ratlla que el parteixi; totes les boles es posen sobre de la ratlla, i es procedeix com en el rotllet.

 El burro

Un jugador fa de mare; aquest jugador estarà recolzat a la paret o assegut a un banc. Ha d’agafar-se les mans fent de coixí per sostenir el cap del qui para, el burro, el qual acota l’esquena i es posa de cul a la resta del jugadors.

El primer dels que juguen ha de saltar damunt l’esquena del que para, i el que para ha d’endevinar qui li ha saltat damunt. Si l’endevina, la mare o corrobora i el que ha saltat ha de parar.  Si no ho endevina, el joc continua amb el següent saltador.

Carrega pebre

També s’hi pot jugar de una altra manera: es fan dos equips. Un equip para i es posen de la manera del jugador del joc anterior, però ara s’hi posen tots, un darrera de l’altra com en el joc del cavall fort. Tot l’equip que juga ha de saltar damunt del “burro”, i hi han de cabre-hi sense caure ni tocar un peu a terra. Qui els que paren fan figa i es desmunten, tornen a parar, si algun dels que salten toquen, encara que sigui amb un peu a terra, es canvien pels que juguen.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: