Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Un bon i recomanble espectacle de circ nou

“Proyecto OTRADNOIE” és un espectacle rodó, circular: els tres actuants, una i altra vegada, dediquen a l’espectacle tots el seu talent, s’hi lliuren amb tota generositat, liberalment, però amb prudència, gairebé podria dir-se que amb timidesa. No es buiden del tot; l’espectador pot percebre, gairebé físicament, que a cada un dels actuants li queden reserves suficients per sorprendre’l una i altra vegada durant tota la funció. Al pas de l’obra, els actuants aporten el seu valuós bagatge tècnic i emocional, però es mesuren ─ ho hem dit abans ─, saben ocultar la seva real potència, i aquesta actitud, lluny de distanciar l’espectador, actua amb saviesa com a substància relaxant entre el públic, que en cap moment sent fatiga en el seu ànim, ni en la seva atenció. L’espectador va entrant a poc a poc en l’obra. A mesura que aquesta va atraient la seva intenció. És palesa l’extrema voluntat dels tres artistes per complementar, per servir a la comprensió del seu treball per a aquells que el contemplen. A tot això hem d’afegir l’acurada tècnica de German Caro, el preciosisme coreogràfic de Keyla Ramos, i la sàvia distribució del so de Maurici Pascual. “Tot això” fa que en més d’un moment ens preguntem què estem contemplant ¿dansa, acrobàcia, representació escènica de la música? I la resposta és senzilla, simple: estem contemplant “tot això”. Però “tot això” és circ? Tornem a preguntar-nos. Aquesta vegada, la resposta és més dubitativa Però no, personalment, crec que hem de contestar amb un sí rotund, “tot això” ens apropa al circ, l’espectacle dels espectacles.

 “Proyecto OTRADNOIE” el componen tres artistes: Keyla Ramos Barea, ballarina i professora de ballet, nascuda a Santiago de Cuba. German Caro Larsen, acròbata, nascut a Xile, i Mauricio Pascual Pradas, músic, nascut a Barcelona. Tres personatges que, finalment, després d’un llarg viatge, van trobar autor: ells mateixos, els tres artistes. Potser una de les més belles particularitats de l’espectacle circense sigui la que dominen aquests tres personatges de “Projecte Otradnoie: l’economia de mitjans, l’economia de gestos i llenguatges, caràcter que molt sovint, en el món del circ es transforma en eficàcia, en eficàcia artística, és clar. Com és habitual en el circ, en aquest espectacle, des de la dramatúrgia, passant per la tècnica i la intenció del discurs, la creen els mateixos actuants. Ells l’han estudiat, examinat, considerat, atorgant-se tot el temps necessari, sense presses, per finalment donar-la per bona i mostrar-la al públic. Però l’obra no acaba on comença l’espectacle, no va acabar quan finalitzaren els assaigs; l’obra continua evolucionant va perfilant-se en la mateixa mesura que ells es lliuren al seu art en cada actuació. Art en progressió: moviment calculat, mesurat, però generós, amb cossos i intel·ligències, lliurats completament a expressar sensacions i despertar en el públic el desig de la gaudi de l’obra ben resolta. Aquest és el just comès de tota obra d’art. La voluntat d’aquests tres artistes en escena, cossos, objectes i sons, és lliurar als espectadors una obra ben feta, formalment ben resolta.

 “PROYECTO OTRADNOIE”, s’originà dins el Col·lectiu “Cruzando el Charco”. Aquest col·lectiu interdisciplinari va néixer l’estiu de 2007, i responia a la necessitat d’arribar, a través de processos d’investigació i creació artística, a l’objectiu de fer dialogar diversos llenguatges que servissin per compondre futurs espectacles multidisciplinars amb la intenció de promoure el circ des una àmplia òptica universal. Gràcies als diversos components d’aquell col.lectiu i a la col·laboració de “LA VELA”, “Centre de Creació i Residència de Vilanova i la Geltrú”, de l’Escola de circ CARAMPA”, de Madrid, de l’APCC, “Associació de professionals del circ de Catalunya” i de LA CENTRAL DEL CIRC, de Barcelona.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: