Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Temes per passar l’estiu

Un barret ad hoc

Amb aquest article faig honor a un vell tema estiuenc, el barret. El barret, la gorra, la visera i altres cofes que, a part de prestar una certa personalitat als qui en duen, també ajuden els qui gaudim de closca desarborada o, si us agrada més, descapotada a suportar la calda de l’estiu i les fredors de l’hivern. Quan dic personalitat, no cal entendre-ho necessàriament en sentit positiu: hi ha individus que, més que un barret, fóra millor que s’hi posessin les mans, al cap. Un exemple? La reina d’Anglaterra, oi? O potser opineu que qui té mal gust sóc jo, i no ella. La moda del barret, ja ho sabeu, decaigué amb el desvetllament del credo anarquista republicà (dit grosso modo). Després, passada la contesa, amb el readveniment de la dictadura, alguns sectors elitistes pretengueren rescatar-la, però ja no hi vam ser a temps. Als anys seixanta/setanta va passar una cosa semblant amb la corbata, però aquesta peça ha tingut més sort, perquè ha estat recuperada, i a voltes amb l’entusiasme del convers, sobretot pels nous polítics i executius.

Volia començar l’article fent un recompte dels establiments de Barcelona que en l’actualitat encara expedeixen adminicles d’aquesta mena. Tenia pensat començar pel més antic, però consultant l’hemeroteca em trobo amb una primera decepció: ara fa dos anys la premsa barcelonina ja va comentar la desaparició d’aquell establiment, El Rey de las Gorras, del carrer Creu Coberta cantonada amb plaça d’Espanya. El Rey de las Gorras, segons s’informa en l’article firmat per J.A.B., va tancar el 2008.

Un negoci que des de l’any 1999 lluïa a la façana un cartell de l’Ajuntament que li reconeixia el “Servei prestat a la ciutat”. Ja veuen si serveix de gaire, a Barcelona, que l’Ajuntament et reconegui alguna cosa.

Recordo que l’última peça que vaig comprar-hi era una d’aquelles gorres que es van batejar com de vespista; possiblement perquè el seu lleuger aspecte de casc servia per donar un cert aire entre èpic i desimbolt als usuaris de la llegendària escúter italiana. De les velles barreteries barcelonines, miracle!, encara ens en queden dues: l’Obach, del carrer Avinyó, i la Mil, al carrer Fontanella. Aquesta darrera, i des de fa temps, molt dedicada a peces especials; vull dir que no és un lloc per anar-hi a comprar una gorra d’estiu, fresqueta i barateta (barateta, perquè de gorres, se’n perden unes quantes, al cap de l’any). La Mil és més aviat una botiga d’un cert luxe on podreu adquirir peces de marca i un cert esnobisme. En canvi, a ca n’Obach, hi podreu adquirir des de peces de marca fins a la humil gorra per passar un hivern amb l’olla ben abrigada.

Darrerament, però, he descobert un parell més d’establiments expenedors d’aquest material, i models de més actualitat. L’un és al carrer de Ferlandina; aquí, per exemple, hi podreu trobar, entre d’altres, els barretets americans d’ala estreta que posà de moda Frank Sinatra: un barret que cau molt bé als que, com jo mateix, fem alçades més aviat discretes. Els barrets d’ales amples cauen bé als individus alts, i els que estem a la ratlla del metre setanta (tirant avall) no en sortim gaire afavorits, amb l’ala ampla, i val més que ens limitem al Sinatra.

També n’he filat una altra al barri de Sant Pere, però el producte que s’hi despatxa és més aviat exòtic, només apte per a personal que, per l’edat (meravellosa joventut), no necessita cap mena d’additament per singularitzar-se, ben al contrari: com més exposada al vent la pell, més bellesa.

Encara, però, quedarien mil curiositats sobre les cofes humanes. Podríem parlar de les boines, la peça més desacreditada de la família capellística, peça que al cap de segons qui tant pot donar al portador aires de bohemi com de garneu; compareu la imatge de Pla amb el barret dur de la seva joventut i la de la boina de la seva maduresa, i ja em direu si la cofa no ajuda a plasmar la personalitat de l’individu que l’usa.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: