Bienve Moya

Llegendes d'arreu

“Balls” de les festes del Penedès/Garraf

El ball de bastons

Els Balls blancs

A Vilanova tots aquest balls, dels Cercolets, dels Pastorets, de Panderos, de Cintes, etc. reben el nom de “balls blancs”, afegint-hi també el de bastons. La denominació de blancs els ve pel color del vestuari que fan servir, el qual consisteix en una base de roba blanca: pantaló i camisa, sobre de la qual s’hi afegeixen diversos elements de brillants colors: mocadors creuats damunt les espatlles, cintes multicolors, faldellins, camalls amb cascabells, faixes, etc. Tots ells disposen de d’una coreografia relativament senzilla consistent, en la majoria dels casos en passades entrellaçades entre els balladors i salts o desplaçament endarrera i endavant. D’un d’aquests balls, però, el de les Gitanes, caldrà fer-ne menció apart per la seva més complexa coreografia i altres elements que el singularitzen.

Tot fa pensar que la majoria d’aquests balls, incloent-hi, tal com hem dit abans els bastoners, i possiblement també les danses conegudes actualment com  moixigangues i balls de Valencians, haurien pertangut a un sol grup, que possiblement s’haurien rebut el denominatiu de moixigangues o balls de valencians. Els seus executors, agrupats en colles (a mena de truppes de joglars o saltimbanquis), deurien haver estat contractats pels organitzadors per actuar en les festes de les poblacions, efectuant totes aquestes danses, i d’altres de semblants. Amb el pas del temps, i la pèrdua del seu “ofici” per part d’aquestes colles, suplantades dia a dia per les noves innovacions en l’àmbit de l’oci festiu, parts d’aquests exercicis o danses i balls, van anar sent adaptades per grups locals que les assumien com a representatives del seu gremi o confraria. Aquesta exclusivitat local va fer, deuria fer que cada població, o gremi o confraria, en fes adaptacions segons els seus gustos i necessitats d’expressió, inclús que s’hi afegissin nous significats i músiques a la moda.

Per la seva forma podriem dividir aquests balls en diversos grups, un d’ells el constituirien el ball de cintes, el de les gitanes i el dels cercolets. Tots tres presenten una coreografia que es mou al voltant d’un element central i sobre el qual fan i desfan una trena amb cintes o amb vares corbades i guarnides amb cintes virolades o vegetació. Cal dir, en tot cas que el denominat a Vilanova Ball de cintes, tal com es veiem en la Festa Major d’avui, no és originari de la comarca, sinó que s’hi ha integrat no fa gaire temps procedent de la població de Les Peces, a la Garrotxa. Un altre grup el conformarien els Pastorets, i encara que no apareguin aquí, també els Bastoners. Aquests balls són complicats exercicis de destresa amb pals, que ben segur no tenen gaire relació amb altres balls denominats balls d’espases. Els pastorets utilitzen bastons llargs i els altres bastons curts. El ball de panderos és també un exercici coreogràfic on el principal element musical hauria de consistir en el propi pandero, però que avui s’acompanya amb melodies semblants a les dels altres balls blancs.

Com ja hem dit, menció a part mereix el Ball de Gitanes. Amb aquest nom es presenten a Catalunya dues menes de balls, el que es coneix a les terres del Penedès i el Camp de Tarragona, i el què es balla a tot el Vallés; en l’actualitat l’un i l’altre no semblen tenir res a veure. El primer, el Ball de Gitanes del Penedès, el què es balla a Vilanova i la Geltrú, consisteix en un ball de cintes el qual adopta l’estructura d’un Ball Parlat. Les Gitanes discorren pel carrer comandades per un Majoral i els seus acompanyants anomenats Galerons, amb els quals sostenen parlaments, sovint de to picaresc. En canvi el Ball de les Gitanes del Vallés, és una mascarada del temps de Carnaval durant la qual s’executen variades danses i facècies bufes.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: