Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Manuscrit trobat a Saragossa

l'edició de Minotauro de 1067

M’acabo de llegir la nova versió del Manuscrit trobat a Saragossa

(versió del 1810) editada pels Quaderns Crema. Sense voler exercir de crític (feina per la qual no em considero pas preparat), vull expressar que ja abans d’acabar-la de llegir m’estava penedint d’haver-ho fet. La dita versió del 1810, si alguna he detectat ─pel meu gust literari─ és que és inferior, en qualitat, a les altres. Cert que és menys caòtica, que és més acurada i té un desenvolupament, en el temps i els personatge, més ordenat. Però, què hi guanya l’obra literària?

Posseeixo dues edicions més d’aquesta obra: Una de Minotauro, editada a l’Argentina el 1967, traduïda per Manuel Blanco d’una edició francesa del 1958 (Manuscrit trouvé à Saragosse), amb un interessant pròleg  Roger Caillois, i una altra l’editada per Alianza Editorial el 1970. Bé, totes dues edicions les considero, literàriament, més interessants que aquesta versió de 1810 editada pels Quaderns Crema.

Ja hem sembla bé haver-la pogut llegit en català, però, insisteixo, la narració, els relats, perden “trempera” en relació a les més, potser, desordenades, versions anteriors. Potser per el “seguidor” de l’obra del Comte Potocki, o, àdhuc, de la novel·la per si mateixa; pel crític o erudit, aquesta edició pot ser excitant, però pel lector interessat només (i és molt) en exercir de simple lector de bona literatura, aquesta versió, segons el meu parer, és ben sobrera. En definitiva, prefereixo les versions anteriors a aquesta, encara que els episodis no mantinguin l’ordre seqüencial, esmenat en l’ara editada. I no perquè m’agradi més aquests desordre d’episodis i, àdhuc, de personatge, sinó per la vivicitat de la narració, vivicitat que he trobat a faltar en la edició del 1810.

En fi, és una senzilla opinió de lector, res més.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: