Bienve Moya

Llegendes d'arreu

La SGAE i la “mala premsa” que la persegueix

una imatge no favorable a la institució

Aquests matí 1 de març,

per fer bo allò de que el març marceja (o sigui que és capaç de sorprendre’ns cada dia, i sovint a disgust), llegeixo a l’Avui una entrevista amb en Ramon Muntaner com responsable de l’SGAE a la regió mediterrània. M’han sorprès, com sempre ho fan els funcionaris d’aquesta entitat ─i dic funcionaris amb tota intenció, al llarg de la lectura s’entendrà el perquè─ unes quantes de les seves respostes i justificacions. Diu que la entitat per la qual treballa “fa moltes coses” i que, a més, “pot fer exactament el que vulgui”. Home, això mateix va respondre’m, ja fa molts anys, el delegat a Catalunya de SGAE (aleshores la delegació establerta a Barcelona no tenia tanta responsabilitat) i que a més de “fer moltes coses”, m’advertia, com ell m’assegurava, que l’eslògan de la “casa” era, que la SGAE cobrava fins hi tot pel cant del gall, quan aquests cantava; i a més, com que aleshores la vella Sociedad General de Autores de Espanya era patrimoni de les hosts de la Falange Española ─una entitat que com sabem sempre va distingir-se pel seu amor a la cultura i la llibertat─, doncs, que no hi havia res a qüestionar. Això últim no calgué que m’ho assegurés ell, ho havia après jo per pròpia experiència. Doncs vaja, que m’ha sorprès, i no pas a grat, que aquella antiga SGAE ─que tot hi havent convertit la E d’Espanya, en la E editores─ i l’actual, s’expressessin en termes tan  semblants. I em sorprenc jo, que se sorprengui, alhora, en Muntaner, que l’entitat tingui mala premsa.

Diu que fa “moltes coses”, doncs una de les més interessants que podria fer és capacitar els seus delegats locals i comarcals, en informació cultural, la majoria dels quals, i descaradament, l’únic interès que se’ls percep és la recaptació final, tant els hi fa el què i per qui d’allò que facturen; arribant sovint a tancar la recaptació amb simples acords “entre cavallers” (és un dir, es clar) pel muntant final.

Diu que com que és una entitat privada, aquesta “pot fer el que vol”. Però deixa de dir-nos que aquesta entitat privada actual (amb la simple conversió de la E d’Espanya per la E d’Editores) és hereva d’una entitat franquista (propietat quasi exclusiva de Falange) a la qual, com ja s’ha dit, calia cotitzar tant si tenia raó com si no en tenia, i on les lleis de Drets d’Autor de la UE eren tingudes en compte sempre que anessin a favor dels cobradors del cant del gall. I s’estranya el bon jan d’en Muntaner de que l’entitat per la qual treballa tingui tan mala premsa. Home, ens ofèn una miqueta que ens prengui per tan desmemoriats. Altrament, en qüestió de fer i desfer allò que hom vol, deu haver-hi lleis mercantils, com ara la de la competència, que regulen aquest “pogué exactament el que hom vol”; la SGAE ja no és un predi de Falange, oi?

Quant  a la suma de la jubilació del president de SGAE (que a mi m’agradaria arreplegar), si bé és cert que “és un tema privat”; doncs no sé, cal considerar que aquesta entitat privada reposa sobre els drets econòmics generats, “generats”, dic, per uns autors (propietaris universals d’ells), que no sé si veuen tan clar com vostè que amb els drets generats per ells mateixos, dels quals, la gran majoria, no en percep més del 40% (si no m’equivoco, i si ho faig, com que no hi ha mala fe, ja em corregiran) dels que l’entitat recapta en nom seu, no sé si ho veuen tan clar com vostè ─insisteixo─ l’entitat hagi de contemplar una jubilació de tal calibre. No sé, jo diria que es podria ser mica més modest, i això en benefici de no augmentar la injusta mala premsa, que segons vostè, persegueix a l’entitat.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: