Bienve Moya

Llegendes d'arreu

Calendari d’advent 2009

Dia 14. Comença a donar menjar al Tió.

“Nadau tidún, raja tidún,

se nu vos rajar, te daré cop de bastun”

  Avui és un bon dia per començar a alimentar bé el Tió. També a “era Val d’Aran” la canalla fa rajar el seu tió, el seu tidún. Però tant a la Vall d’Aran com a la resta de Catalunya s’ha d’alimentar al Tió perquè ragi. I què menja el Tió? El Tió menja qualsevol cosa que se li doni: fruita, pa, patates, pasta crua, galetes i un llarg etc. Però cal recordar que com més a prop estem de Nadal més cal alimentar-lo. He de manifestar què sento una certa prevenció al costum ,que cada vegada és fa més ampli, de muntar un “Tió Gegant i Públic” on es duu la canalla en filera a fer-lo cagar. El joc del tió, fora del reducte casolà crec que perd significació perquè perd la màgia de la casa acollidora, del què resta a “la casa” de cada ú de llar ancestral del nucli familiar. És pot opinar que avui “la família” no és el què havia estat, però també es pot opinar que la “família” mai ha estat, com altres coses, un nucli inamovible. La “família” va passar de la tribu al clan, del clan a la família àmplia de la pagesia tradicional que hem conegut: avis, pares, oncles i fills, a la família de només pares i fills, i avui (sense deixar d’existir l’anterior) a la composta per diversos emparentaments i gèneres Però el “nucli familiar”, de moment, segueix existint. És dins d’un d’aquests nuclis familiars, el què sigui, on el joc o cerimònia del Tió, segueix tenint sentit. Fora d’aquest em sembla que perd, això: la màgia.

 Dia 15. Les postres de Nadal.

“Neules i torrons que són ben bons”

 Durant el fred hivern el camp no dona cap fruit. Calia, doncs preparar productes i magatzemar-los per passar aquests mesos de fred. Torrons i neules són fets bàsicament amb els productes de la tardor i altres que es trobaven tot l’any dins la casa. Els torrons són ametlles, mel, i clara d’ou, les neules farina, sucre  i mantega. Tant els torrons com les neules resisteixen molt bé el pas dels dies sense fer-se malbé, eren el millor aliment per passar l’hivern. I així s’han convertit en les postres tradicionals del Nadal.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: