Bienve Moya

Llegendes d'arreu

LA CANDELERA

lluna-gran

SI LA CANDELERA PLORA EL FRED ÉS FORA. SI LA CANDELERA RIU EL FRED ÉS VIU.

Dedicat a celebrar la Marededéu de la Candela, la festa de la llum. Avui, dia 2 de febrer, he sentit per la tele l’explicació del refrany sobre aquests dia: “Si la Candelera plora el fred ja és fora. Si la Candelera riu, el fred és viu”.

És comú d’entendre, com ho ha fet el meteoròleg de TV3, que això cal traduir-ho de la manera següent: si avui plou (el dia plora), s’ha acabat el fred. Pel contrari si riu (el dia és solejat), la Primavera encara tardarà d’arribar. Bé, cal dir que jo he sentit contar, o he llegit, que això no va així; seria massa superficial deixar la interpretació d’aquest adagi a l’atzar que els núvols i dels vents del 2 de febrer facin ploure o no. L’assumpte és més complex, com tot allò que té a veure amb la saviesa popular. Cal llegir la màxima d’una altra manera i observar no pas el temps que fa sinó la lluna, les fases de la lluna: si pels dies de la candelera hi ha lluna plena, cal interpretar que la candelera riu, o sigui que el fred és viu i encara tardarà el bon temps. Però contràriament si aquests dies hi ha lluna nova (ho sigui, no hi ha lluna al cel) voldrà dir que la Candelera plora, que traduït en l’idioma dels àugurs populars significarà que el fred ja és fora i la Primavera avança.

Si tenim en compte que el calendari lunar no es mou amb la mateixa sintonia del calendari solar (el que avui fem servir els occidentals) i que les setmanes i els dies (les nits) lunars no s’ajusten als dies solars… doncs. Si més no la interpretació no és tan fortuïta com la que ens ha pretès endossar el meteoròleg de la tele.  

 

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: